05.03.2009.

Pogacice sa cvarcima


Danas sam pravila pogacice sa cvarcima ili drozdinama, kako ih ko zove.
Narode, ne mogu vam opisati kako su nestale sa stola, moji ukucani kazu da u zivotu nisam napravila lepse, mekse, hrskavije ujedno i nadsve ukusnije!
Nadam se da ce se i vama svideti jer ima jedan poseban dodatak i to je bila do sada moja mala tajna…....a od sada ce biti i vasa!
Najvaznije je da testo bude umeseno na toplom, puno mehura vazduha i meko i elasticno. Treba da izgleda poput ovog...



Najbolji rezultati se postizu kada se mesi rukama jer toplina koju projektuje nasa koza nemoze da zameni ni jedna masina ili kucna sprava, mikser i dr.

-Sastojci-
- 800 gr. prosejanog brasna, 3 kasicice soli, 1 kasika secera i 1/2 kockice kvasca
-1/4 kesice praska za pecivo i 2 dcl tople vode, 1 dcl. ulja, 1 dcl milerama
-2 cela jajeta i 2 kasike ruma ( mala tajna )
-mlake vode za zamesiti testo
-500 gr. drozdina/samlevenih cvaraka, 50 gr. margarina, soli, bibera
-susam za posipanje
-Izrada-

Testo se umesi tako sto se brasno poseje u dublju ciniju i izmesa sa praskom za pecivo, solju, secerom.
U sredini napravimo udubljenje i sipamo mlaku vodu, dodamo izdrobljen kvasac i malo promesamo. Ostavimo 10 minuta da nabubri.
Zatim u nabubreli kvasac dodamo ulje, jaja, mileram i rum. Uz dolivanje mlake vode zamesimo glatko i elasticno testo! Ostavimo ga pokriveno krpom da se udvostruci.
Na pobrasnjenu dasku izrucimo naraslo testo i nezno ga premesimo, razvucemo u veliki pravougaonik i polovinu premazemo filom od drozdina, koji se pravi tako sto se drozdine izmesaju sa margarinom, solju i biberom po ukusu.
Preklopimo testo i ponovo mu polovinu premazemo filom, preklopimo, ponovo premazemo polovinu filom i opet preklopimo, i jos jednom tako.
Sada bi trebalo da smo dobili jednu debelu malu kocku.
Lagano je prstimo izvucemo sa svih strana, samo malo da bude malkice veca i ostavimo 10-ak minuta da odmori.
Pobrasnimo povrsinu kocke i razvijemo je na debljinu od 1.5-2 cm. Okruglom modlom ili casom koju umocimo u brasno vadimo pogacice i redjamo na podmazanu tepsiju.
Tupom stranom noza isecemo povrsinu svake pogacice unakrst i premazemo sa ramucenim jajetom, pospemo susamom i ostavimo da malo narastu.
Pecemo na 200 stepeni dok lepo ne porumene!Krajicke testa koji su ostali od testa nakon vadjenja pogacica NE PREMESIVATI!
Samo ih skupiti rukom u krug lagano stiskaci da formiraju ruzicu kao na slici ispod...
Premazati ih zumancem i peci kao i pogacice.Nakon sto su se ispekle jos tako vruce lako premazemo nauljenom cetkom svaku pogacicu da se lepo sjaji!
Rum u testu se ne oseca, ali mu daje lakocu i rastresitost, ubije masnocu drozdina ne oduzimajuci im ukus!

3 коментара:

maslinka је рекао...

fenomenalno izgledaju :)

Nina је рекао...

prije nekog vremena sam i ja radila ovakve pogaćice, no na malo drugačiji način, ali veoma slično
jako su mi se svidjele kao i svim ukućanima tako da svakako dok ću imati čvarke ponovu ću da ih radim
ove tvoje su prekrasne

Посна јела је рекао...

Odličan recept, a fotogarafije perfektne.
Fptografija testa je jednom rečju, umetnička !